Seminar Erasmus+ privind gândirea antreprenorială

Cel de-al doilea seminar din cadrul proiectului „Model of Youth Development for Employment”, cofinanțat prin Programul Erasmus+, a avut loc la Timișoara. Astfel, în perioada 25-29 octombrie, 23 de participanți din fiecare din cele trei țări partenere – Serbia, Polonia și România – au luat parte la training-ul „Social Entrepreneurship”. Trainerul Ana-Maria Andronic, care a avut ocazia de a cunoaște o parte a participanților la primul seminar din Novi Sad,  a fost cea care a facilitat desfășurarea și răspândirea de noi informații în cadrul acestei întâlniri.

Miercuri seară, după ce am ajuns toți la Timișoara, ne-am petrecut seara socializând și făcând un scurt tur al orașului.  Ziua de joi a fost deschisă cu o discuție despre antreprenoriatul social. După ce am clarificat ce înseamnă acest concept, ne-am împărțit pe grupe în funcție de domeniul în care am dori să deschidem o afacere cu profil social (artă, științe, domeniul hotelier, formare, agricultură și piscicultură) și am început să punem bazele proiectelor. Timpul liber de după-amiază a fost rezervat vizitării unei ferme de sturioni și Muzeului Satului Bănățean. După cină a avut loc seara interculturală, ocazie de care am profitat nu numai pentru a ne distra împreună, ci și pentru a ne familiariza mai mult cu dansurile, particularitățile și cultura fiecărei țări.

În ziua următoare ne-am transpus proiectele în cifre și pași de urmat. Totodată, o parte din timp a fost rezervată aspectelor pe care trebuie să le avem în vedere când vorbim în public și modului în care trebuie făcută cu succes o scurtă prezentare a proiectului în momentul în care dorim să obținem finanțare. După-masă ne-am prezentat proiectele la Minds Hub, un incubator educațional de afaceri. Pe urmă am luat parte împreună la o sfântă liturghie celebrată în Biserica Millennium, cu ocazia zilei mondiale de rugăciune, anul acesta ea fiind dedicată Mișcării Kolping din Burundi.

Sâmbătă, dis-de-dimineață, am început vizitarea exemplelor de bune practici, prima dată printr-o oprire făcută la Reciproc Café, o întreprindere socială bazată pe comerț echitabil. Următoarea pe listă a fost Ambasada Plai – un bistro și braserie care dispune de un spațiu pe care ONG-urile, companiile, artiștii ș.a. îl pot închiria. La Herneacova am avut ocazia să ne petrecem timpul fie la Parc Aventura, fie călărind. Pe urmă am fost la Cramele Recaș, unde am cinat și am aflat mai multe despre sortimentele de vinuri apreciate și premiate. Seara, întorși la hotel, am făcut evaluarea întâlnirii și am schimbat, cu drag, impresii.

Timpul s-a scurs rapid și aproape că nici nu ne-am dat seama cât de repede a venit ziua de duminică, când a trebuit să ne luăm rămas bun. Faptul că mulți dintre noi am participat și la primul seminar a contribuit la consolidarea grupului și a facilitat colaborarea. Au fost 5 zile cu adevărat minunate. Prin urmare, abia așteptăm să ne revedem la cea de-a treia întâlnire din cadrul acestui proiect, ea urmând să aibă loc la Cracovia, în Polonia.

Ana-Maria Nicu

mai multe poze