În perioada 5 – 11 octombrie 2019, doi reprezentanţi din partea Organizaţiei Centrale A Familiilor Kolping din România au participat în Germania la a treia întâlnire transnaţională din cadrul proiectului “COFFEE – colaborare pentru economie solidară și educație” cofinanţat prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 – Dezvoltarea capacității instituționale în domeniul tineretului. Proiectul este implementat în parteneriat de Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce Poland (Polonia), Obra Kolping en Honduras (Honduras), Organizatia Centrala a Familiilor Kolping din Romania, FRDL Malopolska Institute of Local Government and Administration (Polonia) şi Langen Kaffee GmbH (Germania).
Vizita s-a derulat pe o perioadă de 6 zile şi a fost găzduită de Langen Kaffee și Kolping Paderborn în oraşele Berlin și Medebach, ocazie bună pentru participanți de a descoperi cultura și istoria locală.
Sosirea în Berlin a coincis cu organizarea Festivalului de Cafea în Berlin, oportunitate foarte faină de a observa cum arată un astfel de eveniment, dar și ce fel de producători ajung să comercializeze cafea în Berlin. Achitând o taxă de 8 euro pentru a avea acces în incinta halei în care avea loc festivalul, fiecare participant a primit o cană realizată din compost de cafea și a avut ocazia să testeze orice cafea, fără un alt cost suplimentar.
Am testat cafea din Honduras, Kenya, Costa Rica, Etiopia, India, Mexic sau Papua Noua Guinee și împreună cu colegii noștri din Honduras, producători de cafea, am putut observa diferențele. Aromele și gustul diferit pot fi determinate de sol, produsele de fertilizare folosite, aer, altitudine, arborii din jur, modul în care s-a făcut recoltarea, sortarea și păstrarea boabelor de cafea.
Având în vedere că scopul acestei vizite a fost şi acela de a cunoaște cât mai bine tot ceea ce ține de comercializarea cafelei, am vizitat și 3 cafenele din Berlin, atente atât la relația cu producătorii de cafea, cât și la relația cu clienții. Așa cum aveam să discutăm ulterior, în cadrul vizitei la fabrica Langen Kaffee, pentru a comercializa cafea de calitate, la un preț decent, nu este suficient să deschidem un punct de vânzare și să punem pe piață o astfel de cafea. Este mai important să educăm clientul, să contribuim la conștientizarea privind economia solidară, astlfel încât acesta să știe cum este produsă cafeaua, care sunt procesele prin care ea trece pentru a ajunge în cana lui sau cât de mult efort fizic depun fermierii pentru a produce cafea de calitate.
Un exemplu de bune practici în educarea consumatorului de cafea este asociația Fairbindung, care începând cu 2008 și-a asumat principiul “Learning to Change Life”. Lucrează cu producătorii de cafea din Guatemala, susținând și promovând economia solidară și de-a lungul anilor a dezvoltat numeroase activități educaționale pe teme precum: afaceri sustenabile, comerț echitabil și învățare globală.
Cea mai importantă activitate din cadrul acestei întâlniri a fost vizitarea fabricii Langen Kafffee, aflată în micul oraș din centrul Germaniei: Medebach. Aici am observat toți pașii prin care trece cafeaua, după livrare: sortare, amestecare (conform cerințelor clientului), curățare, prăjire, răcire, depozitare, ambalare și pregătire a livrării.
Aici este pregătită și cafeaua Tatico, marcă înregistrată de Kaffee Langen și Kolping Paderborn și comercializată inclusiv către familii Kolping din toată Europa. Povestea Tatico a fost inclusiv subiectul unui reportaj realizat de Yvonne Willicks, cunoscută autoare și realizator TV în Germania.
Itinerariul în Medebach s-a încheiat cu vizitarea cafenelei locale, de unde locuitorii din Medebach pot cumpăra cafeaua produsă în fabrica Langen Kaffee. Tot aici pot vizualiza și materialul realizat în Honduras de Yvonne Willicks sau pot discuta despre modul în care această cafea ajunge în Germania.
Vizita în Germania ne-a reamintit cât de importantă este educația în protejarea comunităților sărace din toată lumea. Oricât de mult ne-am dori să sprijinim aceste comunități, dacă nu investim în educarea consumatorului, simpla comercializare a cafelei nu este suficientă.
Proiectul COFFEE va continua cu 2 vizite în România în 2020 și cu realizarea unui material care să cuprindă toate învățăturile acumulate pe parcursul proiectului.