În perioada 23-26 ianuarie 2020, la Köln, a avut loc prima întâlnire transnațională din cadrul proiectului „Smart development” (Dezvoltare inteligentă), finanțat prin programul Erasmus+, axa KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, în cadrul căreia organizația noastră a fost reprezentată de 3 delegați. Proiectul își propune să promoveze o dezvoltare sustenabilă a educației în rândul adulților raportată la provocările climatice globale prin cooperare și schimb de bune practici și este organizat de Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce (Polonia) în colaborare cu organizații Kolping din alte 5 țări: Kolpingovo dielo na Slovensku (Slovacia), Kolpingwerk International (Germania), Organizatia Centrală a Familiilor Kolping din România, (Romania), Lietuvos Kolpingo draugija (Lituania), Kolping Drustvo Srbije (Serbia).
Tema seminarului din Germania a fost „Deep ecology, sustainable development and climate justice as guidelines for orienting Kolping self-help groups in their educational endeavours to transform communities” (Ecologia profundă, dezvoltarea sustenabilă și justiția climatică ca metode de orientare a echipelor Kolping în eforturilor lor de a transforma comunități) și a fost prezentată de Gregor Federhen, referent pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Kolping Internațional.
Seminarul s-a desfășurat la sediul Kolping Internațional, care se află în apropierea Bisericii Minoriților – locul unde este înmormântat Adolph Kolping.
Întâlnirea a cuprins discuții despre conceptul de ecologie profundă – o ramură a filosofiei ecologice, moderate de Gregor Federhen, modele de implicare în comunitate aduse în atenția grupului prin vizionarea fimului Tomorrow, precum și raportarea la enciclica papală Laudato Si, în cadrul căreia Papa Francisc atrage atenția asupra faptului că problema schimbărilor climatice nu este doar una de mediu, ci este și o problemă socială.
Schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi, lucru dovedit și prin campania „72 Stunden” organizată de tinerii din Bamberg și prezentată în cadrul seminarului de Sven Messing, președinte Kolping Tineret Europa și reprezentant Kolping Bamberg. Pentru 72 de ore, tinerii din Bamberg au creat coșuri de gunoi speciale pentru sticle, au curățat locurile de joacă din oraș și au platat flori sălbatice în grădini, totul pentru a da un exemplu de implicare în și pentru comunitate.
Evenimentul a cuprins și o sesiune interactivă care a permis fiecărui participant să ofere exemple de bune practici din țara lor. Am aflat astfel de stupii de albine instalați în apropierea spațiilor verzi din orașul Cracovia sau de adăposturile pentru câinii vagabonzi realizate din plastic reciclat în Serbia.
Ziua de sâmbătă s-a încheiat la Muzeul Culturii din Köln, cu evaluarea seminarului și mulțumiri pentru organizare echipei Kolping Internațional, dar și cu o interesantă incursiune în gastronomia etiopiană.
Proiectul va cuprinde în continuare alte 5 mobilități până în noiembrie 2021 și vor avea loc în tările partenere:
• Serbia – „Sustainable development social project – local Serbian input experiences for sustainable global impact” (Iunie 2020)
• Lituania – „Effective educational tools ensuring sustainable adult education” (Octombrie 2020)
• Slovacia – „Sustainable individual lifestyle and ecological sensitivity- educational strategies, tools, solution supporting sustainable daily life attitude shaping” (Februarie 2021)
• Romania – „Protection of the diversity of species of plants and animals- educational aspects of social participation and cooperation for protect Romania wildlife” (Mai 2021)
• Polonia – „Sustainable fundraising and social events- educational aspects of fundraising companies and social events supporting development of renewable energy sources and other sustainable aims” (October 2021)