Săptămâna trecută am fost gazdele evenimentului B2B, organizat la Miercurea Ciuc, în cadrul proiectului Antreprenor la Centru—Competitivitate economică și acțiuni de creștere a ocupării în Regiunea Centru.
Întâlnirea a reunit peste 50 de participanți – antreprenori și reprezentanți ai mediului de afaceri local și regional, mass media locală, angajați și angajatori care au discutat oportunitățile de colaborare, dar și soluțiile pentru provocările lor de zi cu zi.
Credem în colaborare și susținem punerea împreună de idei, de oameni și de proiecte. De aceea, am susținut acest program de finanțare atât de necesar pentru antreprenori.
Prima parte a întâlnirii a debutat cu prezentarea celor 20 de afaceri subvenționate prin proiect. Antreprenorii au pregătit standuri de promovare și prezentări invidualizate ale activității. Am remarcat afaceri diverse, cu o gama largă de servicii și până la activitatea de producție, toate având însă același punct comun: susținerea financiară a planului de afaceri cu sume între 25.000 si 35.000 Euro, prin schema de ajutor de minimis.
Sesiunea antreprenorială a conținut un workshop facilitat de domnul Kerekes Istvan – Specialist relații publice/RB Communication SRL, privind modalitățile de promovare online pentru extinderea reței de clienți în scopul creșterii vânzărilor. A urmat o serie de dezbateri interactive pe tematici vizând perspectivele de dezvoltare ale afacerii, atragerea de noi parteneri și soluții pentru asigurarea sustenabilității star-up-urilor din Regiunea Centru.
Cea de-a doua parte a întâlnirii B2B a inclus o secțiune specială în care invitați reprezentativi ai antreprenoriatului local au prezentat povestea companiei pe care o conduc. Am aflat astfel traseul sinuos, dar de succes al companiei An-Feed SRL, prezentat cu mult umor de domnul Zoltan Antalffy, proprietarul unei fabrici de nutrețuri combinate și al unei mici rețele de magazine prin intermediul căreia vinde nutrețuri și pui. Businessul An Feed are șase magazine în Reghin, Sighișoara, Miercurea Nirajului, Târnăveni, Ungheni și Tîrgu Mureș. În anul 2013, antreprenorul a construit fabrica de furaje în care a montat și un granulator, reușind, astfel, să producă și aproximativ 2.000 de tone/an de furaje sub formă granulată/brizurată. Acum capacitatea de producție este de peste 60.000 de tone/an.
A urmat povestea antreprenorială a două companii, Ygrec Papper SRL și Rogvaiv SRL, sprijinite financiar de stat, prin programele Start-Up Plus și Start-Up Diaspora. Doamna Nicoleta Pălăduță a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat de-a lungul implementării proiectului – de la primirea finanțării și realizarea achizițiilor conform planului de afaceri aprobat, până la fidelizarea angajaților și eficientizarea costurilor pentru o afacere sustenabilă.
Finalul întâlnirii a pus accent pe administrarea și sustenabilitatea afacerilor subvenționate prin proiect, condițiile de acordare a tranșei a II-a de subvenție, reguli de implementare a planurilor de afaceri precum și obligațiile contractuale asumate în etapa de sustenabilitate a afacerii.
Principalele idei desprinse în urma întâlnirii B2B pot fi sintetizate în câteva rânduri, care sperăm să vă inspire, să vă dea energie și idei pentru a vă dezvolta propriile afaceri:
- Colaborare, colaborare, colaborare– „unde-s mulți, puterea crește” nu este doar un proverb. Este o realitate pe care antreprenorii o trăiesc zi de zi. Deși la început, există inițiative de asociere care pot adăuga sinergii și pot da mai multă putere acestor afaceri.
- “Sharing is caring”– este greu sa găsești furnizori buni, oameni buni și solutii eficiente pentru afacerea ta. Stabilirea unei rețele formale de comunicare între micile afaceri, împărtășirea de informații utile și de lecții învățate pot duce afacerile la nivelul următor.
- Răbdarea este unul dintre ingredientele de succes ale unei afaceri. Toți cei prezenți au căzut de acord că succesul nu vine peste noapte. Lucrurile bune cer timp și energie.
- Profesionalism în toate (de la comunicare la sistemul de evidență al furnizorilor) este o condiție importantă pentru o creștere sănătoasă și sustenabilă.
- Ajutorul financiar în condiții adaptate micilor afaceri, cu aplecare către specificul acestora și întelegere clară a mecanismelor de funcționare, este mai mult decat binevenit.
Le mulțumim tuturor celor prezenți la întâlnire pentru timp, idei și inspirație, iar pe antreprenorii noștri îi felicităm pentru curaj și rezultate. Le dorim mult succes și perseverență și îi așteptăm cu povești de succes la următoarele nostre întâlniri.
Eduard Dobre