17-23 februarie 2020 a adus împreună partenerii proiectului “COFFEE – colaborare pentru economie solidară și educație” cofinanţat prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 – Dezvoltarea capacității instituționale în domeniul tineretului, în România.
Timp de 7 zile, 11 delegați ai organizațiilor implicate în proiect, Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce Poland (Polonia), Obra Kolping en Honduras (Honduras), Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România, FRDL Malopolska Institute of Local Government and Administration (Polonia) şi Langen Kaffee GmbH (Germania) au avut ocazia să discute despre economia socială în România și bune practici în lucrul cu tinerii și persoanele din categorii dezavantajate.
Vizita a fost găzduită de Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România în orașele București, Brașov, Sighișoara și în localitatea Cobor și a reprezentat un prilej de interacțiune cu organizații implicate în domeniul economiei sociale în România.
Activitatea în București a debutat cu vizitarea prietenilor de la Asociația The Social Incubator care ne-au împărtășit din provocările pe care o organizație implicată în domeniul social-educațional le întâmpină în România, învățăturile acumulate în cei 6 ani de experiență în lucrul cu tinerii și proiectele dezvoltate în parteneriat cu mediul de afaceri. Întâlnirea cu echipa The Social Incubator ne-a reamintit cât de important este să investim în tineri, în a-i aduce împreună în contexte de învățare pe cei în situații nefericite, dar și pe cei mai norocoși, pentru ca fiecare grup să fie conștient de greutățile celorlalți.
Ne-am pus întrebări în legătură cu replicarea modelului de afacere socială testat în incubatorul creativ, în care tinerii instituționalizați și cei care provin din medii defavorizate au posibilitatea de a învăța secretele meseriei de croitor și ulterior de a fi angajați în domeniu, ne-am inspirat din programul de leadership dezvoltat pentru tinerii de liceu și ne-am hotărât că vom căuta idei de colaborare pentru a duce modelul The Social Incubator și în Honduras.
După această întâlnire plină de inspirație, ne-am îndreptat către una dintre cele mai active fundații din România, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, de la care am avut ocazia să aflăm care este situația reală a organizațiilor neguvernamentale și câte dintre ele sunt implicate în domeniul economiei sociale. Deși numărul de organizații a crescut semnificativ în ultimii ani, în continuare implicarea în afaceri sociale este unul scăzut.
Discuțiile despre asemănările și deosebirele dintre sistemele din cele 4 țări implicate în proiect au continuat și în următoarele zile. Sosiți în Brașov, participanții au avut ocazia să lucreze împreună pe identificarea de posibili parteneri într-un proiect de economie socială printr-un atelier facilitat de David, delegat al Malopolska Institute of Local Government and Administration – Polonia.
Întâlnirea a continuat vineri cu vizitarea centrului istoric al orașului Sighișoara și discuții despre implicarea Fundației Veritas în producerea unei schimbări pozitive în viețile oamenilor la nivel local. Prin deschiderea cafenelei House on the rock organizația și-a propus nu doar să formeze tineri în domeniul ospitalier, dar să își susțină cât de mai multe din programele adresate copiilor, tinerilor și vârstnicilor atât în domeniul social, cât și cel educațional sau comunitar.
Sfârșitul săptămânii ne-a găsit în natură, în localitatea Cobor, județul Brașov, unde Fundația Conservation Carpathia (FCC) a dezvoltat proiectul ferma de biodiversitate Cobor, o adevărată comoară în centrul țării. Ferma Cobor este o fermă ecologică pe cel puțin 500 de hectare, care conservă biodiversitatea pe pajiștile cultivate, vechi de un secol și contribuind și la susținerea costurilor de administrare ale viitorului Parc Național CARPATHIA. Parcă deconectată de orașele care o înconjoară, ferma este și singurul angajator din localitate, lucrând astfel cu provocările din natură, dar și cu mentalitățile și concepțiile localnicilor.
Vizita s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare, cu participarea la Carnaval, cel mai așteptat eveniment de strângere de fonduri organizat de Familia Kolping Blumăna, Brașov.
Proiectul COFFEE va continua cu o vizită de studiu pentru partenerii din Honduras în România, la sfârșitul lunii aprilie și cu realizarea manualului care să cuprindă toate învățăturile acumulate pe parcursul proiectului.