Întâlnirea anuală de coordonare a proiectelor Kolping, a avut loc în 18-19 martie în Brașov. Într-un an marcat de pandemie, am început să înțelegem că trebuie să căutăm soluții. Ne-am schimbat obiectivele și am descoperit noi oportunități.
În Caransebeș activitatea a funcționat neîntrerupt și au fost făcute chiar învestiții în reparații și modernizare.
În Centrul Educațional Oituz, toată vara, 50 de copii au găsit locul perfect pentru activități în comun, voie bună, zile ale copilăriei de care-și vor aminti mulți ani de acum înainte.
Am reușit să finanțăm 24 acțiuni de ajutorare care au vizat distribuirea de alimente, dezinfectanți, măști și viziere pentru cei nevoiași și formulare tipărite pentru a putea ieși din casă.
Șantierul deschis pentru construcția Casei Calfelor din Timișoara a funcționat neîntrerupt anul trecut. S-a reușit astfel ridicarea unei construcții de aproximativ 3.000 de mp la roșu și montarea acoperișului și parțial a ferestrelor și ușilor, fiind alocată suma de 3.045.000 lei acestui proiect.
Lucrările de amenajare la Casa Kolping din Rusca Montană au continuat pe toată perioada anului până la festivitatea de sfințire din 5 septembrie. În toamna anului 2018 au fost demarate primele lucrări și au necesitat un efort financiar de circa 250.000 lei (din care peste 160.000 lei în 2020).
Tinerii au participat la mai multe tabere de voluntariat și au avut trăiri și reușite în comunitate. Lucrările de pe ultima sută de metri la Casa Kolping înainte de inaugurare și marcarea celor 4 trasee de drumeție au fost acțiuni ieșite din comun în perioada de pandemie. Rusca Montană este așezată acum pe hartă celor care le este dor de comunitate și voluntariat sau celor care sunt în căutarea unor locuri inedite.
Sfințirea și toate festivitățile ocazionate timp de 3 zile cu participarea reprezentanților din 15 comunități a fost o fereastră deschisă spre normalitate în mijlocul timpului de pandemie. A fost un mare dar ceresc, un semn de încurajare și speranță.
În Brașov, deși locația a fost închisă aproape 3 luni, s-a lucrat intens la renovarea camerelor de la mansardă și mobilarea lor. În mod normal lucrările nu ar fi fost posibile cu locația deschisă. Practic, în Brașov, s-a dezvoltat și un atelier de manufactură în care s-a confeționat mobilier pentru hotel și pentru locația din Rusca Montană.
Programul de antreprenoriat s-a încheiat cu bine, putem spune că a fost un succes, toate afacerile au rezistat, menținându-și cele 41 de locuri de muncă. Volumul de acte și situații financiare realizate (în mare parte inutile) nu au învins determinarea de a o scoate la capăt cu brio! Experiența dobândită ne obligă mai departe și sperăm să reușim accesarea de noi fonduri și să clădim afaceri sustenabile.
Anul 2020 a fost primul an de funcționare al firmei Kolping Construct SRL. Din fericire pandemia nu a avut un impact major asupra funcționării, din contră, societatea și-a extins activitatea în Timișoara, Rusca-Montană, Brașov și Caransebeș.
Kolping Concept Srl activează în domeniul Horeca și a trebuit să-și reducă cifra de afaceri aproape la jumătate, dar fără să înregistreze pierderi.
Prezența noastră online s-a intesificat în anul 2020 prin realizarea de noi pagini web, postări de facebook, articole apărute în mass media în țară și în străinătate, interviuri realizate în cadrul mai multor emisiuni.
Este un mare dar să ne avem unii pe alții. De multe ori ne hrănim idealismul din lucruri destul de minuscule, entuziasmul din reușite și încredere reciprocă, iar totul începe să aibă sens atunci când vedem schimbări în jurul nostru.
Până la urmă tot ce a contat a fost coeziunea noastră de grup. A venit și inspirația de a face acele lucruri pe care într-o situație normală nu le-am fi putut face. Pandemia ne-a oferit alte oportunități și ne-a dat ocazia să schimbăm obiectivele.
Am fost alături de cei care au avut nevoie de noi prin multe acțiuni sociale și de ajutorare.
Pătratul din logo-ul Kolping este un sanctuar de încredere și îngrijire, în limitele lui cu toții avem drepturi și obligații egale. Măsura acestui pătrat depinde de noi, de inima noastră, de curaj!
Eduard Dobre