Meșteri mari, calfe, voluntari – prezenți la ateliere demonstrative în Timișoara

Cioplesc piatra așa cum doar bunicii și străbunicii noștri știau să o facă. Dau viață lemnului cu unelte și tehnici tradiționale …

Dulgheri, tâmplari, fierari, pietrari, bijutieri și stucatori au împărtășit secretul meșteșugului lor  în stradă, în fața privitorilor uimiți de măiestria cu care materialele prind formă în mâinile pricepute ale calfelor călătoare. Evenimentul a avut loc în Timișoara, în Piața Libertății, pe tot parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, 25.09. – 26.09.2021. În cadrul proiectului Ateliere demonstrative de meșteșuguri tradiționale, celebrele calfe călătoare din Germania și-au etalat pe deplin măiestria într-ale… meșteșugitului. Lemnul, piatra, ghipsul, fierul și bronzul  au prins contur sub privirele încântate ale vizitatorilor, care s-au reîntos pe parcursul celor două zile însoțiți de prieteni și familie, spre a vedea aduse la lumina tehnicile tradiționale ale meseriașilor de altă dată.

Meserii vechi, ateliere şi demonstraţii au animat Zilele Culturii Maghiare din Timișoara, ediția a VI-a. Asociația Bastion din Timișoara – organizatorul evenimentului, a primit cu încredere și multă deschidere inițiativa Kolping România de a colabora, oferind spațiul necesar pentru desfășurarea atelierelor demonstrative de meșteșuguri tradiționale.

Cu acest prilej, Kolping România a readus în atenția publicului proiectul Casa Calfelor din Cartierul Fabric / Timișoara (str. Dr. Ioan Bontila, nr. 12-14) – un concept inovativ care îmbină cele trei dimensiuni Kolping: formare, social, economic, cu scopul de a oferi tinerilor și comunității posibilitatea de a continua tradiția meșteșugurilor de altădată. Este un proiect de suflet, la care au contribuit mulți voluntari, sponsori și donatori și care va fi inaugurat în februarie 2022.

Unul dintre cele două standuri Kolping a prezentat acțiunile de voluntariat încheiate cu succes în cadrul asociației: de la educație și formare profesională, la voluntariat și proiecte sociale sau de protecția mediului. Vizitatorii au avut posibilitatea de a-și manifesta interesul față de paleta largă a activităților Kolping, au primit informații și au discutat cu voluntarii Kolping – membrii Asociaților Kolping Timișoara Millennium și Timișoara Sf. Maria. Aceștia au prezentat neobosit, pe parcursul celor două zile, conceptul Casa Calfelor din Timișoara și au oferit informații legate de misiunea calfelor călătorare, modalitatea de promovare a ocupațiilor de odinioară, dar și legătura Kolping cu învățământul profesional în sistem dual. Începând cu prima parte a anului 2022, Casa Calfelor din Timișoara va găzdui ateliere pentru calfe călătoare, cămin pentru studenți cu tarif social, cantina socială și săli de conferințe. În acest cadru se dorește promovarea meseriilor tradiționale, precum și posibilitatea formării profesionale a tinerilor meșteșugari.

Cel de-al doilea stand a adus în cadrul evenimentului cinci ateliere în aer liber: fierărie, prelucrare lemn, prelucrare piatră, confecționare bijuterii și stucatură. Publicul spectator a avut ocazia nu doar să vadă, ci și să participe, modelând propria bucată de fier care să fie apoi expusă în Casa Calfelor din cartierul Fabric.

Vizitatorii au fost extrem de încântați revenind de mai multe ori pe parcursul celor două zile, fie pentru a vedea evoluția lucărilor, fie pentru a prezenta atelierele demonstrative familiei și prietenilor. Copiii au fost impresionați de priceperea calfelor. ”E absolut senzațional să poți vedea și povesti nepoților despre meseriile de altădată. Copiii de azi nu mai știu decât calculatoare. Măcar așa le arătăm cum se prezintă meseriile adevărate” – ne-a spus domnul Petre Diaconescu, un vechi susținător ce a vizitat standurile meșteșugarilor împreună cu nepoțeii săi. Toată lumea a asistat la demonstraţiile de măiestrie ale meşterilor tradiţionali, iar cei mici au vrut să pipăie uneltele cu care se lucra odinioară, mulți au declarat că se vor face ”fierari” când vor crește și au rămas cu gurile căscate să vadă un bol cioplit sub ochii lor dintr-un trunchi imens de copac.

A fost un eveniment extraordinar de reușit, cu impact foarte mare la public, și vizitat de un număr impresionant de persoane. La cele două standuri au participat 25 de tineri – calfe călătoare din Germania și 15 membri Kolping din Timișoara (asociațiile Millennium și Sf. Maria), alături de dl. Ioan Szabo – președintele Kolping Banat.

Ateliere demonstrative de meșteșuguri tradiționale este parte a unui proiect mult mai amplu al Organizației Kolping România. Este vorba despre construirea Casei Calfelor Kolping din Timișoara și organziarea, cu acest prilej, a unei tabăre româno-germane pentru promovarea tradiţiilor meşteşugăreşti. Scopul taberei, care a avut loc în perioada 21.09. – 04.10.2021, este acela de a oferi tinerilor, dar și comunității, o perspectivă asupra ocupațiilor de odinioară și de a face legătura cu învățământul profesional în sistem dual.

Proiectul nostru este unul foarte important pentru comunitate. Și asta pentru că noi de fapt continuăm un vis mai vechi. Asociația Kolping a fost înființată încă din secolul XIX în cartierul Fabric cu scopul de a facilita tinerilor învățarea de lucruri practice care să îi ajute în viață și la locul de muncă. Acum, la mai bine de un secol distanță, ne propunem să reînviem această practică, aici, la noi în oraș. Pentru început – prin această tabără și ateliere meșteșugărești, pentru ca, începând cu luna februarie 2022, proiectul nostru să se finalizeze cu inaugurarea Casa Calfelor Kolping din Timișoara” – spune Eduard Dobre, directorul Kolping România.

Mulțumim voluntarilor Kolping pentru efort și rezistență. Fără sprijinul lor nu am fi putut organiza acest eveniment atât de bine primit de comunitate. Știm că nu fost ușor să povesteacă permanent, timp de 10 ore pe zi, în zgomot de nicovală și fierestrău, purtând masca regulamentar peste nas și gură. Ne bucurăm că respectarea măsurilor de prevenție și vaccinarea au fost de folos, astfel încât nici un voluntar nu a contactat coronavirusul.

Mulțumim sponsorului principal – Profi Rom Food SRL, care a făcut posibilă organziarea evenimentului și achiziționare de materiale și unelte, prin susținerea financiară susbstanțială.

Mulțumim colegilor și, mai ales, calfelor călătoare pentru priceperea în meșteșug etalată neobosit pe parcursul celor două zile în cadrul atelierelor demonstrative, și continuată ulterior în cadrul taberei de muncă de la Casa Calfelor Kolping Timișoara.

 

Eduard Dobre