Kolping România deschide în Timișoara în cartierul Fabric o nouă locație după o investiție care a avut drept scop refacerea tradiției Casei calfelor după 125 de ani de la sfințirea acesteia.
Ne-am dorit să reconstruim și să reînnodăm o tradiție care început în cartierul Fabric din Timișoara în anul 1859 odată cu înființarea Asociației calfelor catolice. Imobilul acestei asociații, situat pe strada Tigrului nr.7, sfințit la data de 6 ianuarie 1897 a intrat în memoria colectivă drept Casa calfelor fiind demolat la inceputul anului 2014.
Tot din anul 1896, în Biserica Millennium mai avem o mărtuire și anume steagul asociației, restaurat în Budapesta și binecuvântat în luna octombrie 2022 în Timișoara. In același an au avut două evenimente extraordinare și care sunt complementare, sfințirea Casei calfelor și binecuvântarea steagului de altădată al Asociației calfelor catolice restaurat de către Institutul Național de Cercetări Strategice din Budapesta/Nemzetstratégiai Kutatóintézet.
După mai bine de 5 ani de la achiziția terenurilor, a parcurgerii etapelor de proiectare și construcție, cu ajutorul comunităților Kolping, a multor instituții private și de stat din Elveția, Germania, Luxemburg, Austria, Italia/Sudtirol și din România, precum și a multor donatori privați, a unor creditori din țară și străinătate, a nenumărate acțiuni de voluntariat, s-a reușit finalizarea unui proiect de anvergură.
Primele două terenuri cu imobilele aflate în paragină au fost achiziționate în anul 2016, iar al treilea teren cu o casă la sfârșitul anului 2018, în care locuiau 15 persoane fără a putea beneficia de utilități și care au decis să transforme casa într-un depozit improvizat de gunoi.
Lucrările de demolare ale celor 3 imobile și de pregătire a terenului au demarat în 2017, cu acțiuni și tabere de voluntariat. Pentru realizarea proiectului au fost efectuate reparații la unele case din vecinătate, fiind obținute de la vecini 13 acorduri notariale pentru realizarea investiției.
Investiția realizată pentru construcție și instalații este de 10.780.895,77 Ron, la care se adaugă 941.488,23 Ron, pentru utilare, adică o sumă totală de 11.722.384 Ron, echivalentul a 2.4 Mio Euro. Pentru achiziția celor 3 terenuri de 3.798 mp și a imobilelor aflate într-o stare avansată de degradare au fost alocați 315.000 Euro.
Lucrările au fost realizate fără angajarea unui antreprenor general, coordonarea revenind echipei Kolping, fiind favorizați antreprenorii aflați la început de drum, sau firme cu experiență pentru care a contat specializarea acestora și predictibilitatea stabilită prin contract.
Construcția se compune din 2.700 mp pe 3 nivele, cu o amprentă la sol de 1016 mp, cale de acces, parcare pentru 25 de autoturisme, curte interioară, spații verzi.
Clădirea dispune de stație de pompare și rezervă de apă de 140.000 l în caz de incediu, cortine de foc și cele mai moderne dotări pentru protecția împotriva incendiilor. Pentru eficiența energetică au fost montate panouri fotovoltaice de 24 Kw putere instalată, panouri pentru producerea apei calde menajere, pompe de căldură pentru încălzire și asigurarea climatizării imobilului, două stații de încărcare electrice, izolații performante.
Aproximativ 0.9 Mio Euro au provenit din donații, granturi de finanțare, 1.1 Mio Euro din credite și împrumuturi, diferența fiind acoperită din fondurile proprii ale asociației.
Donatorii principali ai acestui proiect sunt: d-ul Alfred Müller din Baar, Kolpingsfamilie Baar și Langenthal din Elveția, Kolping International Cooperation e.V., Köln, Anton Zylstra din Kleve, Kolping Erfurt, Bamberg, Limburg, Bayerisches Staatsministerium für Familie, Arbeit und Soziales, Kolping Luxemburg, fam. Schröder din Luxemburg.
Camerele au fost finanțate de către asociații Kolping, dar si persoane private, fiind menționate pe plăcuțele de la intrare:
Kolpingsfamilie, Einwohnergemeinde, Katholische Kirchgemeinde Baar, Katholische Kirchgemeinde Horgen, Kolpingsfamilie Hochdorf, Kolpingsfreunde Montreux Vevey, Kolpingsfamilie Weinfelden, Kolpingsfamilie Wien – Zentral, Kolping Seniorenclub Bozen, Kolpingsfamilie Bozen, Kolpingsfamilie Wesseling, Kolpingsfamilie St. Tönis, Kolpingsfamilie Röthenbach a.d.Pegnitz, Kolpingsfamilie Kolping Erlangen-Büchenbach, Kolpingsfamilie Elsenfeld & Sommerau, Kolping Münster, Familia Kolping Millennium Timisoara, Satu Mare și Blaj, Familie Pfeiffer, Familie Bürli, Monika & Christoph Pfister, Lisbeth & Paul Pfister, Daniel Unternährer, Rahel Pfister, Alois Eberli, Ursula Gräber, Klaus Hengstler, Peter Bellwald, Hans -Peter Bart, Sibylle Imlig Huber, Irena & Othmar Baumann, Rita & Jürg Müller-Winter, Margrit Bachmann, Odilia & Heinz Waser, Marzena & Wolfgang Hellmann, Pfr. Wilfried Wittmann, Christa & Rudolf Georg Weissmann, Regina & Wolfgang Burgis, Karl-Heinz-Kuhn, Ursula & Winfried Marx, Elisabeth & Ludwig Bär, Werner Stoffers, Matthias Knauff, Maria & Petru, Ioana & Petre Diaconescu, Dorina & Gheorghe Lungulescu.
Proiectul a fost sprijinit în mod deosebit de către: E.S. József Csaba Pál – Episcop de Timișoara, Wolfgang Hellmann – Röthenbach, Asociația Casa Calfelor din Sibiu, Arh. Jürg Müller-Winter Weinfelden, Ing. Lucian Ioja, Arh. König Francisc, Arh. Eugen Filip, Ing. Mariana Munteanu, Ing. Mihai Mișca, Ing. Mircea Vica, Ing. Enikő Koroknai, Ing. Virgil Bancuie, Centrul Educațional Kolping Oituz, Freier Begegnungschacht (Gesellenvereinigung – FBS), Profi Rom Food, Ceramiche Mariner, Kolping Construct, Familiile Kolping din Cenad, Chișineu Criș, Dumbrăvița, Liebling, Sânandrei, Otelec, Timișoara – „Sf. Maria ’89” și “Millennium”, Uivar, Tinerii Kolping Banat, Kolping Jugend Limburg, Ed Wagner, Albert Ultsch & Peter Fischer.
Firmele care contribuit la realizarea proiectului sunt: Mitamair Conditioners, Biconect, Instal 5F Construct, Amica Impex, Mystic Design, Psihoreli Construct, Danprod, Barrier, Kronlight Vosili Mateoedy, Kov Schutz, Forest One, Metaldach Construct, Popescu Inox , TCA 99, Sorad Building, Bilancia.
Primii cursanți pentru învățământul profesional dual sunt deja la Casa calfelor si avem numirea din partea Clubului Economic German Banat de a reprezenta clubul în cadrul Parteneriatului pentru Dialog social la nivelul Inspectoratului școlar pentru învățământ profesional.
Suntem parteneri suporteri ai Asociației Timișoara Capitală culturală europeană, o parte din ședințele de organizare și coordonare având loc în locația noastră.
Acest proiect deschide noi perspective de colaborare cu asociații și fundații implicate activ în proiecte de formare, în ceea ce privește programul Timișoara- Capitală culturală europeană 2023 și mai ales în domeniul formării profesionale.
Casa calfelor se dorește a fi o casă în care ideile creative sunt apreciate și valorile spirituale contează!
Eduard Dobre