În perioada 3 – 7 iulie 2023 au loc înscrierile la învățământul profesional dual dezvoltat în cadrul mai multor colegii tehnice. Se pot înscrie absolvenții claselor a VIII-a interesați să învețe practic o meserie și să aibă o sursă stabilă de venit pe perioada studiilor.
Pentru anul școlar 2023 – 2024, cele trei licee partenere ale Kolping România scot la concurs numărul de locuri solicitat de agenții economici din județele Brașov și Timiș, după cum urmează:
- Colegiul Tehnic Maria Baiulescu Brașov: 27 de locuri Bucătar, 30 locuri Ospătar, 33 locuri Lucrător hotelier;
- Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara: 24 de locuri Bucătar, 24 de locuri Ospătar, 24 de locuri brutar patiser preparator produse fainoase;
- Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara: 48 de locuri Comerciant-vânzător.
Kolping România susține învătământul profesional în sistem dual încă din anul 2016 și continuă să primească anual spre formare elevi în Hotelul Kolping din Brașov și Casa Kolping Timișoara.
În acest moment avem 29 elevi care desfășoară activitatea practică în hotelurile Kolping din Brașov și Timișoara. Pe lângă exersare practică a meseriei alese, ei beneficiază de bursă, masă și echipamente de lucru gratuite.
La invitația Kolping România, în perioada 19 – 20 iunie, o echipă a Hamilton Central Europe a vizitat două licee din Brașov, cu tradiție în dezvoltarea învățământului profesional dual în România: Școala Profesională Germană Kronstadt și Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” – prima școală profesională duală în domeniul ospitalității din România, fondată în parteneriat cu Organizația Kolping România.
În data 21 iunie 2023, Casa Kolping Timișoara a fost gazdă pentru delegația Ambasadei Confederației Elvețiene în România, condusă de doamna Andreea Pena, Senior Programme Officer. Kolping România a facilitat o întâlnire cu membrii Clubului Economic German din Timișoara, pentru a discuta nevoile și prioritățile locale legate de creșterea atractivității sistemului de învățământ profesional dual. Reprezentanții Fondului Elvețian de Cooperare pentru Dezvoltare au discutat cu echipa Kolping despre modul în care decurge în acest moment proiectul învățământului dual în Timișoara și Brașov, dar și despre planurile noastre de viitor.
Din anul 2015, Kolping a devenit partener de practică al Colegiului Tehnic Maria Baiulescu, preluând prima clasa de elevi (învățământ profesional clasic). Am continuat acest parteneriat neîntrerupt de-a lungul anilor, implicându-ne activ în coordonarea agenților economici parteneri, ca și reprezentanți ai acestora în Consiliul de administrație al Colegiului.
Din 2017, anul în care a fost introdus conceptul de învățământ profesional dual în Legea Educației, am pus bazele primelor clase pentru calificarile de ospătar, bucătar și lucrător hotelier în colaborare cu Colegiul Tehnic Maria Baiulescu din Brașov. Sunt primele clase din țară pentru aceste calificări.
Colaborarea noastră cu Colegiul Maria Baiulescu a fost neîntreruptă, reușind să dezvoltăm 3 clase de învățământ profesional în sistem dual, câte una pentru fiecare calificare.
Dintre elevii pe care i-am susținut prin stagii de practică, de-a lungul acestei perioade, am avut o absorbție de cca 25%. Alți elevi s-au angajat în acest domeniu la diverși agenți economici parteneri, în proporție de cca 70%.
Modelul din Brașov a fost deja replicat în Timișoara, începând cu anul 2022, în cadrul Casei Calfelor Kolping Timișoara, prin organizarea stagiilor de practică pentru 12 elevi de la Colegiul Emanoil Ungureanu și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara.
In ultimii 10 ani, Kolping România a contribuit la schimbarea modului în care se desfășoară formarea profesională. Centrele Kolping de Formare Practică în Turism oferă posibilitatea de calificare și perfecționare în diferite domenii. Se pune accent pe exersarea practică a deprinderilor și pe oferirea de stagii de pregătire pentru tineri. Anual 40-50 elevi și studenți sunt îndrumați în carieră și iau parte la stagiile de practică organizate în cadrul centrelor Kolping de formare. Încă din anul 2006 Kolping România a organizat cursuri de calificare cu durata 6 luni, în Brașov și Blaj, pentru ocupațiile bucătar, ospătar, zidar-pietrar-tencuitor și comerciant-vânzător. În total, peste 1.100 de persoane au primit certificat de calificare în aceste domenii.
Organizația Kolping România este o structură de economie socială și utilizează integral veniturile economice din domeniul hotelier pentru susținerea activităților sociale și de formare din cadrul Centrelor Kolping de Formare Practică în Turism din Brașov, Caransebeș, Oituz și Timișoara.
Eduard Dobre
Director Kolping România