Concluziile participării echipei Kolping la IKA

După o perioadă de reflecție și analiză, Organizația Kolping este mândră să împărtășească concluziile după participarea echipei sale la IKA Culinary Olympics din Stuttgart, Germania. Evenimentul, care a avut loc în perioada 2-7 februarie, a fost o experiență intensă și provocatoare pentru echipa de tineri bucătari, dar și pentru întreaga noastră organizație de suport.

Formarea și participarea echipei la IKA au reprezentat o investiție totală de aproximativ 35.000 de euro, din care aproximativ 24.000 de euro au fost acoperiți din donații și sponsorizări, restul fiind susținuți de către Organizația Kolping. Această implicare financiară reflectă angajamentul nostru față de dezvoltarea și promovarea talentului tinerilor în domeniul gastronomiei și nu numai.  În plus, am considerat că este timpul ca Timișoara (regiunea Banat) să fie reprezentată la această competiție internațională, alături de alte echipe regionale din România. Deasemenea ne-am dorit ca participarea Echipei Kolping la IKA să aducă un plus de valoare pentru comisia care va evalua candidatura Timișoarei pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei în 2027.

Echipa Kolping Timișoara, compusă din 9 tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, cu background educațional divers, a reușit să obțină o mențiune la secțiunea “Regional Teams” a competiției. Acești tineri talentați, recrutați din șapte școli din Timișoara și Lugoj, au fost selecționați și pregătiți cu atenție în cadrul programului nostru de formare începând cu anul 2023.

Sub îndrumarea lui Chef Florin Kiss, fiecare membru al echipei și-a dedicat timpul și efortul pentru a-și perfecționa abilitățile culinare. Antrenamente lunare, evenimente sociale și tabere de voluntariat au consolidat coeziunea și abilitățile echipei.

La IKA Culinary Olympics, echipa a impresionat juriul internațional cu aproximativ 30 de preparate diferite, expuse pe o masă de prezentare cu tema “Laudato si'”, care promovează acțiuni responsabile pentru mediu și utilizarea înțeleaptă a resurselor. Cu toate provocările întâmpinate, echipa a demonstrat ambiția și curajul de a concura la cel mai înalt nivel.

Fabian Prutean, căpitanul echipei, a subliniat: “Juriul internațional a evaluat preparatele noastre, ne-a laudat ambiția și curajul de a participa la această competiție, ne-a spus unde mai avem de lucrat și ne-a îndemnat să continuăm să ne perfectionăm ca la următoarea competiție să dăm tot ce avem mai bun”

În final Organizația Kolping România anunță cu entuziasm planurile noastre viitoare de a construi Școala de Turism Kolping, un proiect menit să contribuie la dezvoltarea și pregătirea noilor generații de profesioniști în domeniul ospitalității Prin colaborarea cu partenerii și susținătorii noștri, ne propunem să oferim elevilor un mediu modern și echipamente de ultimă generație, pentru a încuraja excelența în educație. Educația continuă să fie prioritatea noastră, iar angajamentul nostru față de formarea tinerilor rămâne ferm.

Ne exprimăm recunoștința față de timpul și efortul alocat de echipa de suport, formată din Minodora Giuchici, Ana Maria Bolocan, Iulia Baschant, Ingrid Arvay, Ramona Kukucska și Eduard Dobre, în susținerea acestui proiect.