Când viitorul începe azi

În condițiile în care relevanța și impactul unei povești de viață sunt puternic condiționate de istoria profesională, interesul pentru educația și pregătirea tinerilor probează valoarea sistemului social, economic și politic în care trăiesc.

Preocuparea pentru tranziţia de la şcoală la viaţa activă şi integrarea în muncă a tinerilor devin astfel un etalon al eficienţei sistemului de educaţie.

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară nr. 2 ”Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenție 2.1 ”Tranziţia de la şcoală la viaţă activă” reprezintă una dintre oportunitățile oferite instituțiilor și societății civile de a da construi demersuri adaptate nevoilor de pregătire, formare și dezvoltare profesională.

Principalul obiectiv al acestui Domeniu Major de Interventie îl reprezintă dezvoltarea aptitudinilor pentru muncă ale persoanelor aflate în situația de tranziție de la școală la viața activă și implicit îmbunătățirea inserției acestora pe piața muncii.

În cadrul programelor de educație și formare profesională sunt sprijinite activități care se concentrează pe creșterea relevanței rezultatelor învățării dobândite la locul de muncă, precum și pe îmbunătățirea serviciilor de orientare și consiliere profesională. Prin acțiunile cu caracter inovator cum ar fi, de exemplu, firmele de exercițiu sau întreprinderile simulate, sunt facilitate activități orientate către creșterea șanselor de ocupare ale elevilor și studentilor.

În contextul acestei oferte, proiectele destinate tinerilor – elevi și studenți, vin cu un set de servicii integrate menite să răspundă nevoilor individuale, ținând în același timp cont de specificul social și economic al momentului.

Pentru a facilita întâlnirea dintre competențele, interesele personale ale tinerilor și cerințele de pe piața muncii, sunt abordate ambele dimensiuni. Pe de o parte, tinerii au acces la programe specializate de consiliere și orientare profesională, stagii de pregătire practică, sesiuni de formare (competențe transversale și abilități specifice), iar pe de altă parte firmele sunt invitate să-și prezinte profilele ocupaționale vizate sau să cunoască, prin intermediul stagiilor de practică, potențiali angajați din rândul viitorilor absolvenți.

Alegerea unei profesii și preocuparea constantă pentru dezvoltarea aptitudinilor și competențelor constituie provocări majore pentru mulți tineri. Astfel, existența unor servicii de sprijin reprezintă un răspuns firesc și absolut necesar într-o societate interesată de propria evoluție, conștientă de faptul că diversificarea ofertelor de pregătire implică un proces complex de analiză și decizie privind viitorul profesional.

Vorbind despre educatie, pedagogul american John Dewey spunea “ Educaţia reprezintă un proces social. Educaţia reprezintă evoluţie. Educaţia nu e o pregătire pentru viaţă, ea e însăşi viaţa.”

Pornind de la această idee, putem afirma că demersurile care vizează asistarea tinerilor în tranziția de la școală la viața activă reprezintă nu o etapă de pregătire, ci o parte integrantă a călătoriei lor profesionale.

 

Ileana Truică

Consilier orientare profesională