Cu aproximativ un an în urmă, Asociația LaRotllana din Badalona/Spania, Universitatea de Vest din Timișoara (Departamentul de Asistență Socială) și Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România-KOR și-au unit forțele în vederea construirii unei școli în satul Sare Omar-ly (Gumal), din Regiunea Tambacounda – Senegal. Școala urma să funcţioneze pentru un număr de 70 de copii, cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani.
În luna martie 2019 lucrările de construcţie s-au finalizat şi, la momentul prezent, un număr de 108 copii din comunitate au acces la programe de educaţie formală. Copiii sunt organizaţi în două clase. O clasă cu 52 de copii pentru care procesul educativ a început acum 2 ani şi care au deja deprinderi bazale de scris, citit şi calcul matematic. A doua clasă este pentru 56 de copii care abia acum învaţă să scrie și să citească, deşi unii dintre ei sunt în vârstă de 13-14 ani.
Este foarte greu de crezut că există, încă, în lume comunităţi pentru care scrisul/cititul/calculul matematic sunt abilităţi neobişnuite, iar educaţia – ca instrument al schimbării şi creşterii personale, este un concept fără conţinut.
Deşi educația primară este obligatorie și gratuită în Senegal, sărăcia extremă îndepărtează mulți părinți și copii de mediul educațional. În prezent în Senegal, în mediul rural, localnicii nu cunosc efectele pe care le poate avea școala asupra educației copiilor, asupra vieții lor, asupra familiilor lor.
Prin intermediul acestui proiect, iniţiatorii şi-au dorit să schimbe această realitate problematică nu doar pentru copii, ci şi pentru adulţii din comunitate, promovând educaţia, cunoaşterea şi accesul la informaţie ca elemente cheie, esenţiale în evoluţia individuală şi a comunităţii.
În anul 2018, KOR a sprijinit demersul de strângere de fonduri prin deschiderea unui cont bancar special și promovarea campaniei ”Dăruim o școală în Senegal”. Construcţia reprezintă prima școală din istoria orașului Gumal şi suma necesară pentru realizarea acestui proiect a fost de 17.000 Euro.
Inițiatorii proiectului le mulțumesc sponsorilor și donatorilor din România pentru contribuția financiară care a făcut posibilă finalizarea acestei construcţii:
- S.C. Scan Tim S.R.L
- Asociația Familia Kolping Timișoara Millennium
- ARDI – Asociația Română de Dezvoltare Internațională
- Universitatea de Vest din Timișoara – Studenții Departamentului de Asistență Socială
- KOR – Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România
- S.C. Prometer M&G S.R.L.
- Alte persoane private.
Datorită acestor eforturi conjugate, copiii din comunitatea Gumal – Regiunea Tambacounda – Senegal au acum acces la instrumente de cunoaştere care le oferă posibilitatea de a deveni creatori talentaţi ai propriei istorii de viaţă şi catalizatori ai schimbării pentru întreaga comunitate.
Ileana Truică