În perioada 27-30 aprilie 2022 a avut loc cea de-a patra întâlnire transnațională din cadrul proiectului Smart Development, cofinanțat prin Programul Erasmus+.
La întâlnirile anterioare s-a discutat foarte mult despre schimbarile climatice, dezvoltare sustenabilă și strategiile educaționale din domeniul protecției mediului, instrumentele și soluțiile care să susțină formarea unei atitudini durabile la nivel comunitar.
Tema seminarului din 27-30 aprilie 2022 a fost „Protecția diversitatii de plante si animale – aspecte educative privind participarea sociala si cooperarea pentru protejarea naturii salbatice in Romania”.
Seminarul s-a derulat la Brașov și Zărnești, cu participarea a 18 delegați din partea țărilor partenere – Polonia, Serbia, Lituania, Slovacia și România.
Participanții au fost în vizită la Rezervația de Urși Libearty Zărnești și au făcut o drumeție în Parcul Național Piatra Craiului.
Povestea rezervației de urși Libearty a început în anul 2005, când Asociația „Milioane de prieteni“ a semnat un parteneriat public-privat cu Primăria Zărnești și a primit concesiunea pentru terenul necesar construcției sanctuarului „Libearty“, pentru 49 de ani. Până în prezent asociația a salvat peste 130 de urși de la o viață de coșmar, plină de abuzuri, în cuști minuscule deși astfel de animale au nevoie de spațiu și libertate, prizonieri între gratii ruginite și cu ciment sub tălpi, în loc iarbă. Până să ajungă la Rezervația Libeary Bear din Zărnești, unii nici nu știau cum e să se cațere într-un copac, să se ascundă de soare în zilele caniculare, sau să se bucure de apă suficient de adâncă pentru o bălăceală. Foarte mulți urși erau ținuți în cuști pe terasele restaurantelor, hotelurilor, pensiunilor, lângă cabane sau benzinării, ca atracție turistică. Acum se bucură de grijă și libertate pe cele 69 hectare de pădure de stejar, care le-au devenit casă.
Piatra Craiului a fost declarat parc național în 1990, deși devenise rezervație natural încă din anul 1938. Scopul desemnării Masivului Piatra Craiului ca parc național este conservarea unor ecosisteme reprezentative în stare naturală și crearea condițiilor pentru recreere, vizitare și educație, fără ca aceste ecosisteme să fie afectate. Suprafața totală a Parcului Naţional Piatra Craiului este de 14.766 hectare, în județele Braşov şi Argeş. Participanții la seminar au primit informații extrem de utile în cadrul Centrului de Vizitare al parcului național. Modului interactiv de transmitere a informației de tip text si imagine, prin monitoare cu tehnologie LED și Kinect, lumini și sunete, a facilitate prezentarea elementelor specifice Parcului National Piatra Craiului.
A treia zi a seminarului a deosebit de interesantă din punctul de vedere al conținutului formativ. Doamna Erika Stanciu – specialist arii protejate în cadrul Fundației Propark și fost secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a vorbit despre rolul biodiversităţii şi serviciilor ecosistemice în dezvoltarea durabilă. Apoi participanții au stabilit împreună cum putem contribui (individua și ca grup/comunitate) la conservarea naturii, dezvoltarea afacerilor pe baza bunurilor oferite de natură și pentru beneficiul comunităților locale.
Doamna Carmen Pădureanu – manager proiect arii protejate în cadrul WWF România, a prezentat misiunea și activitățile fundației pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, zimbri, Delta Dunării, sturioni. Toate acestea cu accent pe Orfelinatul de urși stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor.
După încheierea ultimei zile de seminar, participanții au primit un cadou inedit din partea Kolping România – adopția simbolică a unui urs, de fapt o donație în numele fiecărui participant către WWF România. Pachetul special de adopție a cuprins un ursuleț drăgălaș de pluş, handmade și umplut 100% cu PET-uri reciclate, și certificatul de prieten al naturii. WWF România va folosi donațiile pentru protejarea căminului acestei specii – pădurea, îmbunătățirea legislației care apără specia de braconieri și implementarea soluțiilor de diminuare a conflictului om-animal.
A fost o experiență de învățare interesantă. S-a discutat mult despre justiție climatică și impactul omului asupra mediului înconjurător, adevărata cauza a schimbărilor climatice și a dispariției multor specii de plante și animale. Rezultatele acestor prezentări și discuții vor fi puse la dispoziție online, în limba engleză, pentru ca toate asociațiile Kolping să poată dezvolta programe educative adaptate și orientate spre promovarea dezvoltării sustenabile.
Monica Munteanu