ERASMUS SMART – Seminar în Polonia

În perioada 21 – 24 iulie 2022 a avut loc cea de-a șasea și ultima întâlnire transnațională din cadrul proiectului Smart Development, cofinanțat prin Programul Erasmus+.

Tema întâlnirii a fost: “Strângeri de fonduri sustenabile și evenimente sociale – aspecte educaționale ale companiilor de strângere de fonduri și evenimente sociale care susțin dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și alte obiective durabile”.

Seminarul a avut loc la Cracovia în Polonia, cu participarea a 16 delegați din partea țărilor partenere: Polonia, Slovacia, Serbia, Lituania și România. Kolping România a fost reprezentată de Monica Munteanu și Iulia Baschant.

În prima parte a întâlnirii doamna Magdalena Szczudlo a prezentat metode și idei ale unor procese planificate de obținere de fonduri, prin solicitarea de sprijin de la persoane fizice, companii, fundații de caritate sau instituții locale și guvernamentale. Participanții au lucrat împreună, formând grupuri mixte, pentru a dezvolta diverse idei sustenabile de strângere de fonduri. La final au rezultat aproximativ 30 de idei de campanii de fundraising.

A urmat apoi vizitarea unui producător local, Piotr Wojtaszek, care se ocupă de apicultură. La stupina ”Podskalany” din Tomaszowice, domnul Piotr a prezentat metodele și procesele de fabricare a diferitelor tipuri de miere, polen, propolis pe care le produce. De asemenea, a prezentat și beneficiile mierii, mierea de albine fiind una dintre cele mai sănătoase alimente, bogată în substanțe nutritive care aduc multe beneficii organismului. Pe lânga producerea de miere, la această stupină se practică și terapia cu albine, folosind aerul de la stupi și zumzetul albinelor. Aerul de la stupi acționează ca un aromatizor, însă care conține și vapori de polen, propolis, ceară și miere, iar zumzetul albinelor are un efect calmant de inducere a somnolenței, de reducere a anxietății și agitației.

Ziua s-a încheiat cu o vizită la castelul Pieskowa Skala, care face parte din departamentul Castelului Regal Wawel.

Ultima zi a fost dedicată evaluării acestei întâlniri și a întregului proiect.

Gazde au fost Magdalena Szczudlo și Patrycjs Kwapik, cărora le mulțumim foarte mult pentru dedicație, energie și pentru toate informațiile pe care ni le-au furnizat.

Iulia Baschant