Formarea profesională – șansa unui viitor în România!

Începând din 1991 în România au fost înființate asociații locale, în localități în care a existat o tradiție a asociațiilor calfelor catolice sau acolo unde această idee a înființării unei asociații a prins contur fiind privită cu entuziam și încredere de către comunitatea respectivă.

Unul dintre domeniile de activitate l-a reprezentat organizarea de cursuri de inițiere și de calificare profesională. Dintre cursurile organizate menționăm: limbi străine, croitorie, calculatoare, conducere tractoare, tâmplărie etc. Din anii 2000 au fost organizate și cursuri pentru vânzători produse alimentare și nealimentare, zidari, confecționeri textile.

În anul 2006 a fost inaugurat hotelul Kolping din Brașov, primind clasificarea de 3 stele.

Serviciile de cazare și masa oferite, precum și sălile de seminar au adus foarte mulți clienți încă din primul an, constituind cadrul ideal al unei firme de exercițiu.

Peste 500 de persoane au primit un certificat de calificare în meseriile de bucătar, ospătar și cameristă, având ca metode de predare cele specifice firmelor de exercițiu.  O mare parte dintre aceștia au putut beneficia de cursuri subvenționate sau gratuite.

Anual între 30-40 de elevi și studenți din Brașov și împrejurimi au putut fi îndrumați în carieră și lua parte la stagiile de practică organizate în hotel.

Având drept model proiectul de succes din Brașov, atingerii eficienței în turism, adică  a raportului dintre latura economică și socială,  din anul 2009 a fost deschisă a doua locație în Caransebeș.

Înaintea sărbătoririi jubileului de 10 ani de la sfințirea și deschiderea Casei Kolping Brașov, ne-am asumat să facem un nou pas în domeniul învățământului professional de 3 ani.

Împreună cu Colegiul de stat Maria Baiulescu din Brașov am reușit să formăm o clasă  pentru perioada 2015-2018. Contrar cu anumite așteptări pesimiste, primele două stagii de practică au avut loc deja, tinerii în vârstă de 15 ani fiind deschiși, dovedind implicare și curaj în activitățile desfășurate.

După cei 3 ani de școală profesională acești tineri au viitorul asigurat, urmând să se califice pentru meseriile de bucătar și chelner.

Această colaborare a putut fi posibilă datorită sprijinului primit din partea d-lor Werner Braun – președintele Clubului Economic German din Brașov și Christian Macedonschki – consilier local, a doamnelor Ariana Bucur – Inspector general școlar și Lavinia Butnaru – director al Colegiului Tehnic Maria Baiulescu.

 Eduard Dobre

mai multe poze