Primul seminar din cadrul proiectului „Model of Youth Development for Employment”, cofinanțat prin Programul Erasmus+, a avut loc la Novi Sad, în Serbia. Astfel, în perioada 26-30 iunie 2017, șapte participanți din fiecare din cele trei țări partenere – Serbia, Polonia și România – au luat parte la training-ul „Entrepreneurial thinking”.
În decursul primei zile ne-am cunoscut mai bine și am făcut un scurt tur al orașului. A doua zi, ghidați de Danilo Novaković și de Stanislava Stojanović Novoselac, cofondatori ai organizației Dafed, ne-am concentrat asupra importanței ieșirii din zona de confort și am primit sfaturi despre cum o idee poate fi transformată într-o afacere prosperă. Înființată de Vladimir Elesin, firma Tegla’s – care vinde salate sănătoase și sățioase în borcane de sticlă – a fost un bun exemplu despre cum poți să-ți construiești brandul. După-amiază am vizitat o parte din tunelurile subterane lungi de 16 km. din fortăreața Petrovaradin și apoi a urmat seara culturală pregătită de participanții sârbi.
În ceea ce privește cea de-a treia zi, Dragana Okanović și Svetlana Marčeta (TIM Centre) ne-au indicat ce trebuie să avem în vedere astfel încât căutarea unui nou loc de muncă sau deschiderea unei afaceri să fie în final încununate cu succes. Ulterior, în urma discuțiilor despre problemele întâmpinate de tineri pe piața muncii, am lucrat în echipă și am creionat patru schițe de proiect care să contribuie la soluționarea acestora. Ca răsplată pentru munca depusă, am avut parte de timp liber la plajă. În decursul serii, noi și tinerii din Polonia am prezentat țările din care venim și aspectele specifice.
Ziua de joi a fost rezervată exemplelor de bune practici, astfel că am vizitat Incubatorul de Afaceri din Novi Sad, un loc unde start-up-urile și noile idei antreprenoriale pot prinde viață și se pot dezvolta, precum și o afacere locală cu produse vegetariene și vegane, apărută ca urmare a lipsei de pe piața locală a unui loc care să vină în întâmpinarea acestei cereri. După-amiază ne-am relaxat împreună la parcul acvatic Petroland.
În ultima zi am făcut evaluarea întâlnirii și ne-am luat rămas bun, așteptând cu nerăbdare să ne revedem la seminarul care va avea loc în octombrie în România, cu atât mai mult cu cât această întâlnire a fost o ocazie bună de a crea noi legături și de a le întări pe cele deja existente. Am fost un grup omogen și am interacționat foarte bine, dovadă fiind toate serile petrecute împreună pe malul Dunării, în ultima seară chiar la lumina unui foc făcut pe o mică plajă. Ca de fiecare dată, ne-am întors acasă cu nenumărate amintiri nemaipomenite, motiv pentru care le mulțumim tuturor celor implicați!
Ana-Maria Nicu