Seminar Erasmus ”Women empowerment” în Polonia, Cracovia 5-8 octombrie 2022

În perioada 5-8 octombrie 2022 s-a desfășurat la Cracovia a treia întâlnire transnațională din cadrul proiectului „Women empowerment” cofinanțat de Erasmus+, întâlnirea având ca titlu Sprijin consistent în căutarea unui loc de muncă pentru femeile aflate în perioadă îndelungată de șomaj. Seminarul a fost condus de Patrycja Kwapik, Kolping Polonia. La întâlnire au participat zece reprezentanți din Serbia, România și Bulgaria.

Seminarul s-a deschis cu o impresionantă vizită la Nowa Huta (una dintre cele mai mari așezări – cartier, social-realiste, planificate și construite vreodată). Pentru a da mai multă savoare momentului, deplasarea la obiectivul de vizitat s-a realizat în autovehicule de epocă, poloneze, tipice perioadei respective, cu ajutorul fundației Fundacja Promocji Nowej Huty. La fața locului cei doi ghizi turistici au realizat o impresionantă incursiune istorică a zonei respective și a istoriei Poloniei în perioada comunistă și imediat următoare.
Rămânând în aceeași atmosferă am luat prânzul într-un restaurant tipic al acelei perioade, servind mâncare din bucătăria tradițional poloneză.

Pentru a îmbina utilul cu plăcutul Patrycja ne-a însoțit către centru MasujeMisami, condus de către Monika Doroszkiewicz, beneficiară a granturilor dedicate femeilor antreprenor și a proiectului Kolping Polonia privind piața muncii. Aceasta asociație prin serviciile și produsele oferite susține crearea de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Cu ocazia vizitei am cunoscut una dintre persoanele ajutate de această fundație și am aflat că aceeași clădire, în care funcționează centrul, găzduiește temporar persoane cu dizabilități aflate în dificultate și în căutarea unui loc de muncă. Am fost răsfățați cu o inedită terapie prin sunete de care se ocupă, Monika Doroszkiewicz, coordonatoare acestei asociații.

Cea de a doua zi s-a realizat sub umbrela problematicii emigranților, în special a celor din Ucraina dar nu numai. În acest sens am vizitat Centrul de informare pentru străini, din Cracovia, unde am cunoscut activitățile punctului și a organizațiilor cu care colaborează și care oferă sprijin pentru străini, în special pentru refugiații ucraineni. A fost impresionantă complexitatea serviciilor oferite celor în nevoie, de la sprijin juridic, la medical, social, psihologic până la aspecte mai banale dar esențiale ale vieții de zi cu zi cum ar fi: procurarea biletelor pentru transportul în comun, locurile de parcare și chiar centrele comerciale pentru cumpărături, etc. De asemenea, centrul dispune de un loc de joacă supravegheat destinat copiilor părinților ce vin pentru a primi sprijin. Centrul colaborează cu o serie de instituții ale statului (biroul de ocuparea forței de muncă, biroul de asistență socială și școlară, poliția, alte entități juridice) și de asemenea cu firme private care ar putea oferi orice fel de sprijin de la financiar la locuri de muncă. Munca este realizată de mai multe organizații care lucrează în paralel pe diferite domenii de interes pentru refugiați și emigranți, cu specialiști din toate domeniile utile în acest sens, vorbitori de mai multe limbi; de asemenea cu voluntari din cadrul universităților partenere.

Ziua de sâmbătă s-a continuat cu o nouă prezentare extrem de amplă a activităților Kolping Polonia, dedicată, în special, femeilor aflate în șomaj de lungă durată: plasarea în locuri de muncă, consiliere în carieră, stagii de practică, sprijin pentru refugiați, etc. Aspectul dedicat femeilor aflate în perioadă nelucrativă de lungă durată este doar unul dintre multele și amplele proiecte de succes realizate de către Kolping Polonia. A fost impresionantă și abilitate cu care s-au reorientat, în perioada pandemiei, momentul în care publicul țintă al unuia dintre proiecte nu mai putea fi atins. Publicul țintă inițial fusese: tineri aflați încă în perioadă de studiu, pentru orientare profesională și carieră. Aceștia, fiind în online, deci nu prezenți fizic la locurile de studiu era imposibil de integrat în programul formativ. Conversia s-a făcut înspre target-ul nou apărut, datorită situației din Ucraina, respectiv tineri emigranți ucraineni.

Prezentarea a fost realizată în amănunt cu detalii clare, date și statistici concrete ale evoluției tuturor proiectelor. Toate proiectele prezentate au fost proiecte mari, complexe care acoperă o paletă extrem de variată de persoane aflate în dificultate: emigranți, tineri în căutarea unui loc de muncă, persoane aflate în dificultate și re orientare profesională, reintegrarea pe piața muncii a femeilor care au stat în perioada de creștere a copiilor mai mult timp, oferire de sprijin prin reorientare în carieră a persoanelor în vârstă care doresc un venit suplimentar, etc.

La fiecare proiect în parte au fost oferite și următoarele date: numărul participanților, câți dintre aceștia au obținut un loc de muncă în urma formării, câți au obținut certificate profesionale și câți și-au deschis propria afacere. Datele finale, însumate, ale tuturor proiectelor sunt următoarele: 906 participanți, 546 au obținut locuri de muncă, 301 au obținut calificări certificate și 10 și-au deschis proprie afacere.
Prezentarea a fost făcută de către Ana Wilk, Kolping Polonia.

Seminarul s-a încheiat cu un ceai la cafeneaua, centru cultural, „NIĆ“ condusă de Fundacja Aktywa Integracja, a cărei președintă este o femeie antreprenor. Această fundație se ocupă de integrarea emigranților, în special a celor proveniți din Ucraina prin organizarea de diverse evenimente culturale, vânzare de carte, etc. cu scopul promovării valorilor naționale ale emigranților și ajutorarea acestora, în același timp, prin găsirea unor locuri de muncă (inclusiv în cadrul asociației și a cafenelei).

Adela Oprișa