Serbia, Polonia și România sunt țările partenere în proiectul „Model of Youth Development for Employment”, cofinanțat prin Programul Erasmus+. Scopul proiectului este să sprijine cooperarea și schimburile în domeniul muncii de tineret, evidențiind importanța creșterii gradului de ocupare a forței de muncă.
Accentul este pus pe îmbunătățirea calității muncii de tineret și a învățării non-formale, precum și pe încurajarea mobilităților transnaționale cu scop educațional. Proiectul are o orientare pe termen lung și este planificat astfel încât să aibă efecte de multiplicare și un impact sustenabil.
Vor avea loc patru mobilități, împărțite astfel: trei pentru persoanele care lucrează cu tinerii (Mobility of youth workers) – în Serbia, Polonia și România- și un schimb de tineret (Youth Exchange) – în Serbia. Datele și locurile de desfășurare sunt următoarele:
- 3-8 iulie 2017, Novi Sad / Serbia: „Entrepreneurial thinking” (Gândire antreprenorială). Este conceput pe baza nevoilor lucrătorilor de tineret. Ei vor fi capacitați și impulsionați să lucreze cu tinerii și să le transfere cunoștințe inovative.
- 25-30 septembrie 2017, Timișoara / România: „Social entrepreneurship” (Antreprenoriat social). Este conceput astfel încât să-i ajute pe participanți în înțelegerea mecanismelor, oportunităților și provocărilor antreprenoriatului social.
- 14-19 mai 2018, Cracovia / Polonia: „Managerial and leadership skills” (Competențe manageriale și de conducere). Scopul acestei activități este îmbunătățirea competențelor persoanelor care lucrează cu tinerii prin consolidarea managementului, a conducerii, a capacității de inovare, încurajând organizațiile de tineret să dobândească un caracter internațional.
- 6-11 august 2018, Novi Sad / Serbia): „Me on the labour market” (Eu pe piața muncii). Obiectivul reprezintă prezentarea unei abordări structurate pentru tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă, pentru a le spori șansele de angajare și gradul de conștientizare cu privire la importanță căutării proactive a unui serviciu.
Proiectul are o durată de 18 luni (1.05.2017-31.10.2018) și pot participa tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 30 de ani.
Întâlnirile sunt structurate astfel: în primele două zile organizația gazdă prezintă exemple de bună practică în domeniul ales, iar în următoarele două se face trecerea de la teorie la practică prin workshop-uri și cursuri de instruire. Ultima zi este rezervată concluziilor și discuțiilor de final despre modul în care practicile pot fi transferate în comunitățile locale de către țările partenere și alte organizații de tineret.
Ulterior, fiecare din cele trei țări partenere va organiza seminarii și workshop-uri pentru a prezenta persoanelor din comunitatea locală obiectivele și rezultatele întâlnirilor transnaționale. La sfârșitul proiectului va fi redactat un ghid de bune practici despre educația antreprenorială (în limbile engleză, sârbă, polonă și română), care va fi diseminat astfel încât informațiile să ajungă la cât mai multe persoane din grupul țintă.
Ana-Maria Nicu