Un salut din pădurile Lituaniei – Întâlnire Erasmus+ în cadrul proiectului Smart Development

În perioada 9-12 septembrie 2021, a avut loc cea de-a treia întâlnire transnațională din cadrul proiectului „Smart development” (Dezvoltare inteligentă), finanțat prin programul Erasmus+.

Seminarul cu tema „Instrumente educaționale eficiente în educația sustenabilă a adulților” s-a desfășurat la Kaunas, în Lituania, iar participații au venit din Polonia, Serbia, Slovenia, Lituania, România și Germania. Kolping România a fost reprezentată de colega noastră, Ingrid Arvay – care a ajuns în Kaunas, la destinației, dupa un lung ocol prin Marea Britanie și nenumărate proceduri de verificare și testare cu scopul de a preveni răspândirea coronavirus.

Iată câteva informații și concluzii pe care Ingrid ni le-a împărtășit la întoarcerea în țară:

Comunitatea – o soluție pentru probleme globale a fost titul sesiunii de lucru coordonată de doamna Solveiga Skaisgirytė de la organizația neguvernamentală lituaniană „Global citizens Academy”. Participanții și-au ales câte un obiectiv din Agenda 2030 ONU pentru dezvoltare durabilă și, în grupuri mici de lucru, au încercat să formuleze pași concreți, pe care atât individul, cât și câte o comunitate de oameni îi pot parcurge în vederea atingerii obiectivului comun. Sunt deseori acțiuni mici, aparent nesemnificative care pot contribui la protejarea Creației și a mediului în care trăim. În timpul periajului de dinți, poți închide robinetul, economisând astfel apă. Sau pentru cumpărături poți înlocui plasele din plastic cu cele de pânză. Ori poți decide să consumi cât mai rar carne de vită – principala responsabilă pentru concentrațiile mari de CO2 pe planetă. Exemplele practice pot fi multe. Important este însă, să reflectăm mai des asupra subiectului, iar rezultatele să fie vizibile în viața noastră de zi cu zi. Responsabilitatea pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 ONU le revine guvernelor, instituțiilor statului, societății civile, nouă tuturor, neuitând aici de importanța mass-media și a educației.

Filmul prezentat într-una din zile – Pădurile Seculare/The Ancient Woods/Sengiré, un film poetic și atipic, a avut un impact emoțional profund. În urma vizionării lui, foarte mulți cetățeni lituanieni s-au implicat în lupta pentru păstrarea tezaurului natural – pădurea, a povestit doamna Violeta Urbaitė-Büdelienė, lector la Universitatea Kolping. Nu este o soluție să asistăm pasiv la exploatarea necugetată a resurselor naturii, la distrugerea ei. Un mediu sănătos este indispensabil pentru o economie durabilă și o societate echitabilă. Fiecare este chemat să se implice activ pentru protejarea mediului înconjurător, fiindcă suntem “parte” din acesată Creație. De aceea, din nou, accentul cade pe educație și rolul mass-media – inclusiv pe ajutorul influencerilor și al altor formatori de opinie.

Cei prezenți la această întâlnire s-au pututu bucura de parcurgerea Traseului Geologic Žiegždriai, ghidați de către domnii Linas Daubaras și Arunas Büdelis, dar și de frumusețea fermecătoare a unei păduri și zone de mlaștini, în care intervenția omului este interzisă de lege. ”Ar trebui create mult mai multe astfel de zone protejate, pentru că doar aici fauna și flora pot reînvia. Ideal ar fi să existe și regiuni cât mai întinse, în care accesul omului să nu fie permis deloc” – la această concluzie au ajuns participanții.

Organizatorii evenimentului, angajații și voluntarii Kolping Lituania, s-au dovedit a fi gazde desăvârșite! Le mulțumim mult! De remarcat este că în anul acesta, 2021, Universitatea Kolping de Științe Aplicate sărbătorește 25 de ani de existență! Kolping Lituania administrează, de asemenea, o grădiniță și o școală primară Kolping.”

Evenimentul din Lituania face parte din Proiectul Smart development, finanțat de către Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici. Proiectul urmărește să promoveze dezvoltarea sustenabilă a educației în rândul adulților în contexul provocărilor climatice globale prin cooperare și schimb de bune practici. Proiectul este implementat de Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce (Polonia) în parteneriat cu organizații Kolping din alte 5 țări: Kolpingovo dielo na Slovensku (Slovacia), Kolpingwerk International (Germania), Organizatia Centrală a Familiilor Kolping din România, (Romania), Lietuvos Kolpingo draugija (Lituania), Kolping Drustvo Srbije (Serbia).

Următorul seminar transnațional va avea loc în România, în perioada 17 – 20 martie 2022 și va avea ca temă Protecția diversității speciilor de plante și animale – aspecte educaționale legate de participarea social și cooperarea pentru protejarea mediului sălbatic din ariile protejate și pădurile României.

 

Ingrid Arvay

Monica Munteanu