În perioada 21.04-24.04.2016, în cadrul programului Erasmus+, Strengthening global awareness in the local communities – Kolping 2020 Strategy, 5 reprezentanți ai Kolping România au vizitat Slovacia. Pentru cazare și derularea seminariilor, organizatorii au ales Štiavnica Bane, un sătuc din regiunea muntoasă Banská Štiavnica. Satul se află în patrimoniu UNESCO și este renumit pentru recordul mondial din 1740 privind mineritul (au fost extrase 600 de kilograme de aur și 23 de tone de argint). Tot aici, în 1735 a fost înființată prima universitate minieră din lume.
Ca și exemple de bună practică, gazdele au inclus în program vizitarea unei școli din Stiavnica Bane, unde 60 de elevi învață practic cum să îngrijească, să dreseze și să fie responsabili de creșterea vulturilor.
De asemenea, reprezentantul organizației civile eRko, un ONG din Slovacia cu 7572 de membri, din care 5160 sunt copii, a vorbit despre acțiunea DOBRA NOVINA, din preajma Craciunului. În cadrul acțunii, copiii cântă colinde, iar banii adunați sunt folosiți pentru a finanța proiecte în Africa de Sud sau pentru consumarea apei într-un mod responsabil. Scopul secundar al acestei acțiuni este de a conserva și transmite tradițiile locale, de a crește copiii în solidaritate și spirit creștin.
Participanții la seminar s-au bucurat de frumusețile locului, printre care merită amintite The Baroque Kalvária (Calvary) – ceea ce noi numim Drumul Crucii, este vorba de 23 de monumente sacre ilustrând patimile lui Iisus, și resortul termal Sklené Teplice – peștera în care apele minerale, bogate în calciu și magneziu, ating 42 de grade Celsius.
În penultima zi a vizitei, ne-am bucurat de spiritul Kolping ce unește atât de mulți credincioși. Pr. Pavol Zat’ko, praeses-ul Kolping Slovacia, a celebrat Sfânta Liturghie într-o biserica veche din satul Ilija. Aici, trei doamne din Familia Kolping au pregătit prăjituri și răcoritoare pentru noi.
Ultima seara petrecută împreună a adus cu sine veselie și solidaritate. Fiecare țară participantă a cântat melodii specifice și s-au făcut planuri de viitor.
Proiectul Erasmus+, Strengthening global awareness in the local communities – Kolping 2020 Strategy, reunește 6 țări: Polonia, Slovacia, Germania, Lituania, Slovenia și România.
Din România au participat: Monica Benedic, Mihaela Bereș, Henrietta Blejan, Alexandru Frîncu și Cosmina Muscalu.
Iată câteva gânduri cu care au plecat participanții noștri de la seminar:
“Înainte de aceasta întâlnire nu înțelegeam pe deplin semnificația educației globale. Ceea ce am conștientizat în aceste zile este faptul că trebuie să privim și dincolo de gardul casei noastre, deoarece tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru ne influențează existența și, la rândul nostru, ne putem pune amprenta, în mod pozitiv, asupra celor de aproape sau de departe prin acțiunile noastre. E de datoria noastră de a aduce în atenția celor pe care îi avem în grijă responsabilitatea de a acționa în sprijinul celor care au nevoie de ajutor și, de asemenea, de a conștientiza importanța utilizării responsabile a resurselor naturale. Principalul ingredient pentru reușita acestei întălniri l-a constituit faptul că cei prezenți, aparținând diferitor țări și culturi, au reușit să ne îmbogățească experiența, oferindu-ne căi de acces și modalități de conștientizare a problemelor educației globale.” (Monica Benedic)
“A fost o experiență foarte interesantă pentru mine având în vedere că a fost prima vizită de acest gen la care am luat parte. Au fost oameni frumoși, de calitate și mă bucur că am reușit să îmi fac prieteni noi.” (Henrietta Blejan)
Cosmina Muscalu