În perioada 29 iunie – 2 iulie 2022, a avut loc cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului „Women empowerment”, cofinanțat prin programul Erasmus+.
Întâlnirea s-a desfășurat în România, la Timișoara, cu participarea a 13 delegați din partea organizaților partenere din Serbia, Bulgaria, România și Polonia.
Participanții s-au familiarizat cu tema seminarului “Întreprinderi sociale axate pe lucrul cu femei defavorizate și/sau cu persoane cu dizabilități”. Întâlnirea a avut loc la Casa Kolping Timișoara – un proiect inovativ care îmbină latura socială cu cea economică și de protecție a mediului. În prima parte a seminarului participanții au cunoscut pe larg activitatea Kolping România ca structură de economie socială. Proiectele Kolping se concentrează pe valoarea socială, ecologică, de educație și formare, iar activitatea economică este utilizată pentru a susține financiar aceste proiecte.
Monica Munteanu a prezentat informații și cifre legate de activitatea economică a Kolping România: veniturile economice provin din închirierea spațiilor aflate în proprietatea (5 imobile în Brașov, Caransebesș, Oituz, Rusca Montană și Timișoara) și repartizarea de dividende (Kolping România este asociatul unic al 3 societăți comerciale care desfașoară activitate în turism și construcții). Kolping folosește în mod exclusiv aceste venituri economice pentru a susține misiunea socială a organziației transpusă în proiecte ca: Centrul Educațional pentru Copii și Tineri Kolping Oituz, Cool Academy – Școlala Profesională în Sistem Dual Brașov, Centrul de Integrare Caransebeș, Contruirea/repararea de case pentru persoane nevoiașe, Construirea unei școli în Senegal, Sprijin financiar pentru asociațiile regionale Kolping, K100 – cofinanțarea de acțiuni sociale, educative, de mediu la nivel local, Concursul Național de Voluntariat.
Seminarul a continuat cu vizitarea unor modele de bună practică în domeniul întreprinderilor sociale:
▪ Ambasada Plai: Centru Cultural Independent, întreprindere socială, model de antreprenoriat cultural. Bistro & Cafe + spațiu de co-working pentru ONG-uri, liber profesioniști, artiști, companii și oameni pasionați.
▪ OilRight: O afacere socială eco-incluzivă care oferă o alternativă curată și convenabilă la colectarea și reutilizarea uleiului de gătit uzat.
▪ Gruni: Un mic atelier ce produce după un design propriu bijuterii, veselă și obiecte decorative contemporane din materiale uzate și reciclate.
▪ ONE.shirt: Întreprindere socială axată pe crearea de locuri de muncă flexibile și adaptabile pentru persoane defavorizate, reutilizarea textilelor și să transformarea deșeurilor în piese vestimentare unice și atemporale.
Cea de-a treia zi am pretrecut-o alături de doamna Mihaela Vețan, președintele CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare. Ne-a prezentat INTERSECT – o întreprindere socială, înființată în anul 2021, ce își propune construirea unei comunități responsabile, care să își asume roluri active în lupta de combatere a risipei, cu accent în ceea ce privește risipa alimentară. Activitatea organizației constă în băcănie cu produse sustenabile, selecționate pe baza unor criterii etice și de calitate ridicată (certificare Fair Trade, ecologică, produse montane, produse tradiționale, etc); program educațional privind reducerea risipei alimentare: ateliere privind risipa alimentară, degustări, prezentări de produse, vizionare de film https://intersect.org.ro/blog/; dezvoltarea unei rețele locale de combatere a risipei alimentare – Intersect este autorizată ca operator de preluare produse cu termen scurt de valabilitate, pe baza Legii risipei alimentare.
A urmat o sesiune de formare pentru prezentarea și clarificarea conceptelor de economie socială, întreprindere socială și întreprindere socială de inserție. Apoi s-a discutat despre cadrul legal în domeniul economiei sociale, în România, și au fost prezentate câteva modele de bună practică care i-au inspirat definitive pe participanți:
▪ Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești – Un model participativ de economie socială care unește cele două medii, rural și urban: un grup de consumatori contractează întreag producție de legume a unui producător. Partenriatul se bazează pe încredere și transparență totală privind costurile și modalitatea de producție. Riscurile naturale se împart între producător și consumatori. Cosumatorii preiau costurile de producție și beneficiază de întreaga recoltă www.asatromania.ro
Înființată în 2014, ASAT reprezintă primul demers de agricultură susținută de comunitate din România și se desfășoară sub forma unei rețele naționale. Acționează încă din 2008 în mod informal în domeniul susținerii agriculturii de mici dimensiuni cu scopul de a contribui la dezvoltarea unei agriculturi sustenabile din punct de vedere de social, de mediu și economic.
▪ CUIB – Centrul Urban de Inițiative Bune: Bistro&more – un spațiu de consum sustenabil, unic în România, cu multiple abordări de pionierat. În ariile principale de acțiune – ecologia și protecția mediului, educația pentru dezvoltare durabilă, economia socială și responsabilizarea civică, consumul responsabil, evocând interdependența specifică lumii vii și impactul pe care alegerile cotidiene de consum îl au asupra noastră, asupra celorlalți, asupra mediului și asupra economiei www.incuib.ro
▪ Curtea Culorilor – Microfermă socială specializată pe producția de brânzeturi după rețete tradiționale italienești, înființată cu intentia de a oferi o locuinta, formare și loc de muncă unor tinere fără familie. Microferma se află în satul Sârbova, la 34 km de Timișoara, produce 12 sortimente de brânzeturi și susține un program social prin care se acordă o șansă la o viață decentă tinerelor ieșite din centrele de plasament www.curtea-culorilor.org
Seminarul s-a încheiat cu o seara inedită la Festivalul JazzX, în compania remarcabilă a lui Ashley Henry Trio, Lucy Woodward și Radu Vâlcu Quintet. A fost o experiență de învățare extraordinară, cu multe momente emoționante și lecții de viață remarcabile.
Le mulțumim enorm pentru energie și inspirație gazdelor noastre Andrea Curuț – Ambasada, Roxana Damaschin Țecu – OilRight și Mihaela Vețan – CRIES & ASAT. Ne-au oferit toate informațiile și motivația necesare pentru dezvoltarea afacerilor sociale care să integreze persoane expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială.
Monica Munteanu