În perioada 30 martie – 2 aprilie 2022, a avut loc prima întâlnire transnațională din cadrul proiectului „Women empowerment”, cofinanțat prin programul Erasmus+.
Întâlnirea s-a desfășurat la Sajan și Novi Sad, în Serbia, cu participarea următoarelor organizații partenere:
- Organizația Kolping Polonia
- Avangard Personal Consulting, Bulgaria
- KOR – Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România
- Organizația Kolping Serbia
Kolping România a fost reprezentată de Adoria Brebe, Myriam Sabau, Monica Munteanu și dl. Ioan Szabo.
Participanții din Polonia, Serbia, Bulgaria și România s-au familiarizat cu tema seminarului „Abilitarea femeilor din zona rurală – exemple de bună practică ale femeilor antreprenor” la Centrul Educațional Kolping din Sajan. După aceea, au făcut cunoștință cu activitatea Kolping Serbia din Novi Sad și VITAPLAN – centru de zi și îngrijire la domiciliu pentru personae vârstnice.
Myriam Sabău: ”În prima parte a seminarului ne-au fost prezentate Centrul Educațional Kolping Sajan – cu cele 99 de colonii de albine și livada răspândite mai bine de un hectar, și povestea din spatele mierii produse în grădina centrului. Membrii Kolping din zonele rurale și-au dat seama că este nevoie de dezvoltarea unui „nou” sector agricol. Multe familii active inițial în agricultură n-au mai fost capabile să concureze cu marile întreprinderi. Așa că au avut o idee bună încă din anul 2004: apicultura.
Kolping Serbia promovează femeile ajutându-le să-și descopere talentele, să-și formeze abilități și să înființeze propria afacere. Pe lângă învățarea meseriei, femeile sunt ajutate să planifice activitățile într-un mod cât mai eficient pentru atingerea obiectivelor de afaceri.”
Seminarul a continuat cu vizitarea muzeului local din Kikinda, urmată de întâlnirea cu o doamna antreprenor din localitate. După pierderea soțului, aceasta a avut curajul și capacitatea de a continua întreținerea fermei de 20 ha doar cu ajutorul fiicei și a ginerelui. A urmat vizitarea Asociația Kolping Padej, unde participanții le-au întâlnit pe doamnele ce au
La sediul Kolping Serbia din Novi Sad au cunoscut-o pe coordonatoarea proiectului Vitaplan care le-a prezentat activitatea desfășurată: centru de zi pentru persoanele vârstnice, servicii de transport și servicii de îngrijire la domiciliu pentru seniorii din Novi Sad. După o discuție semnificativă legată de munca socială, au continuat vizita la o cramă din apropierea orașului condusă de două doamne antreprenor rural. În ciuda faptului că sunt foarte puține femei în acest domeniu, cele două surori au preluat afacerea de la tatăl lor și au continuat fabricarea unui vin de calitate.
Adoria Brebe: ”În ultima zi a seminarului le-am întâlnit organizatoarele „The night bazar” (Bazarul de noapte), un eveniment social care susține femeile artizan și producatorii locali din zonă. Seminarul s-a încheiat cu vizitarea fortăreței Petrovaradin și planificarea unrmătoarelor întîlniri din proiect.
A fost o experiență inedită și ne-am întors acasă cu dorința de a persevera în susținerea și promovarea femeilor antreprenor din mediul rural.”
Monica Munteanu